Alkoholdrycker

Alkoholens effekter

Alkoholdrycker innehåller en märkbar mängd alkohol i form av etanol som är en psykoaktiv substans. Ifall stora mängder alkohol intas orsakas berusning som är ett fysiologiskt tillstånd och påverkar både psyke och beteende. Alltför stora mängder kan till och med leda till alkoholförgiftning och en långvarig konsumtion kan leda till sjukdomstillstånd av olika slag. Enligt svensk lag räknas de drycker som innehåller 2,25 eller mer volymprocent alkohol som alkoholdrycker. De olika alkoholdryckerna delas in i starköl, öl, vin, spritdrycker samt cider.

Alkoholframställning

Det finns ett fåtal olika framställningsmetoder för alkoholdrycker där den gemensamma nämnaren är att etanolen framställs genom jäsning av sockerarter. Alkoholframställningen går långt tillbaka i tiden och de äldsta spåren som hittats från medveten framställning är nästan 10 000 år gamla. Första gången som öl framställdes beräknas vara i Egypten för omkring 8000 år sedan.

Alkoholförsäljning

Alkoholförsäljning begränsas vanligen av lagar och får inte säljas till de under en viss ålder vilket skiljer sig från land till land. I Sverige säljs samtliga alkoholdrycker som är starkare än folköl på Systembolaget som har en åldersgräns på 20 år. För att få dricka alkoholdrycker på restauranger, pubar eller liknande måste du vara minst 18 år och samma sak gäller ifall du vill köpa folköl i affären. I många länder går det att köpa alkoholdrycker i helt vanliga affärer. I en del länder spelar alkoholdrycker en stor roll vid festliga sammanhang och högtider medan det ses som tabu inom andra länder och religioner.