Champagne

Mousserande vin

Champagne är ett mousserande vitt eller rosévin från regionen Champagne som ligger i norra Frankrike. Champagneproduktionens två huvudorter är Épernay och Reims. Många gånger annvänds ordet champagne för att beskriva ett mousserande vin men det är endast vin från distriktet Champagne som får kallas för äkta champagne. Den mest förekommande typen av champagne är ljusgrön eller gul men det finns även roséchampagne där stilla rött vin har blandats med den näst intill färdiga champagnen.

 

skålande glas med innehåll av champagne

 

Druvsorter

Vid champagneframställningen används främst tre olika sorters druvor som är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Druvorna används antingen enskilt eller i olika blandningar. Övriga druvsorter som används i betydligt mindre mängd är Petit Meslier, Arbanne, Pinot Blanc samt Pinot Gris. Samtliga av dessa sorter är tillåtna med har blivit ovanliga bland regionens vingårdar. Odlingsmarken i Champagne är fördelad på nästan 320 byar och regionen delas ofta in i fem delregioner vilka är Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Aube.

 

Champagneframställningen

Champagne framställs genom att man först tillverkar ett vanligt basvin som sedan buteljeras tillsammans med en jästtillsats. I flaskorna sker då en andra jäsning som gör att bubblorna bildas. Jäsningen kan pågå under 18 månader eller ännu längre. Innan flaskan kan säljas tas jästfällningen bort genom att flaskan vibreras under en kortare tid. Efter det momentet kan sedan jästfällningen tas bort. Champagne varierar i smak beroende på vilken sort du köper. Det finns allt från riktigt söta smaker till de som är helt torra.