Cider

Söt och torr cider

Cider är en jäst alkoholdryck som för det mesta tillverkas av päron eller äpple. Cider finns i flera olika alkoholhalter samt cider som är helt alkoholfri. Den alkoholfria cidern är populär och ses många gånger som ett alternativ till läsk. Det finns både söt och torr cider och olika cider är populära i olika länder. I Sverige är den söta cidern populärast medan den torra cidern är mest populär i länder som Frankrike och Storbritannien. Smaken ändras beroende på vilka äpplen eller päron som används vid tillverkningen.

 

Cider gjort utav äpplen

 

Engelsk/fransk cider

Både Storbritannien och Frankrike är stora tillverkare av cider. I Frankrike finns det flera olika cidersorter av hög kvalitet som istället för burkar säljs i glasflaskor. Några exempel på engelska cideräpplen är Dabinett, Kingston Black, Tremletts Bitter, Foxwhelp med flera. Medan exempel på franska cideräpplen är sorter som Kermerrien och Bedan Frequin Rouge. De äpplen som cidern görs på är för det mesta speciellt utvecklade för att tillverka cider. Sådana äpplen är vanligen inte speciellt goda att äta.

 

Svenska cidertillverkare

Svensk cider innehåller många gånger socker och olika smakämnen vilket har lett till att cidern blivit ett alternativ till blanddrycker. Några populära torra cidersorter är Olde English, Cidre Blond och Strongbow. De största svenska cidertillverkarna är Kopparbergs Bryggeri och Herrljunga Cider. Övriga svenska cidertillverkare är bland annat Kiviks Musteri och Stockmos.