Drinkar

Drinken

En drink är en dryck som vanligen innehåller en eller flera spritdrycker samt flera andra tillsatser och tillbehör. Drinkar blandas för det mesta direkt i glaset men kan även blandas i särskilda kärl. Antingen rörs ingredienserna ihop eller skakas de ihop i exempelvis en shaker. Det finns mängder av olika drinkar i alla smaker. Det finns drinkar som är fruktiga, sura, mjölkdrinkar, juicedrinkar etc. Några av de vanligaste och mest kända drinkarna är Gin & Tonic, White Russian, Mojito, Bloody Mary, Margarita, Screwdriver samt Dry Martini.

 

Cocktail

Det finns flera olika drinktyper vilka de mest förekommande är cocktail, long drink och shot. En cocktail är gjord av olika spritsorter, vin samt eventuella smaksättare. Denna typ av drink serveras kall i ett litet glas med fot. Drinken kan dekoreras med cocktailbär och drinkparasoll. Den första drinken sägs ha blandats någon gång under 1800-talet i USA. Cocktailseden var särskilt stor under mellankrigstiden och det blev populärt med cocktailpartyn som är en umgängesform där det serveras cocktails och tilltugg. Motsvarigheten till en cocktail är en mocktail som är ett alkoholfritt alternativ.

 

flera cocktaildrinkar

 

Shot

En long drink är en drink med relativt stor volym som vanligen är 16-40 cl. Medan en shot brukar serveras i ett speciellt shotglas till för 2-6 cl alkoholhaltig dryck. Antingen består shoten av ren sprit eller en cocktail som innehåller olika alkoholdrycker. En shot är vanligen väldigt stark.

 

Alkoholfri drink

För det mesta innehåller en drink en viss mängd alkohol och ifall den inte gör det kallas den helt enkelt för alkoholfri drink. De drinkar som inte innehåller någon alkohol är bra för gravida, nykterister, barn, den som vill variera sig eller liknande. Bland de mest kända alkoholfria drinkarna är drinken Shirley Temple. Drinken fick sitt namn efter artisten Shirely Temple som drack drinken vid premiärer och vid den tiden var ung och minderårig.