Energidrycker

Energidryckens effekt

En energidryck är en slags läskedryck vars syfte är att göra den som dricker piggare både mentalt och fysiskt. Energidrycker säljs i olika storlekar men de allra flesta görs i 250 ml-burkar. Många hävdar att energidrycker inte är helt ofarliga och dryckerna kan ge ångest, hjärtflimmer och till och med muskelkramper. Överdriven konsumtion bland unga har lett till att flera butikskedjor har infört en särskild åldersgräns vid köp av energidrycker. Energidrycker bör inte drickas i stora mängder eller i samband med alkohol.

Innehåll

För att kunna ge en uppiggande effekt innehåller energidrycker ämnen som taurin, koffein, glukuronolakton samt ginseng. Taurin är en aminosyra som naturligt finns i kroppen. Taurinbrist kan uppstå vid fysisk utmattning eller vid hög stress. Koffein ger en uppiggande effekt samt förbättrar reaktions- och koncentrationsförmågan. Koffein finns bland annat i Coca Cola och kaffe och bör undvikas ifall du är gravid. Ämnet är heller inte bra för barn eller de som är känsliga för koffein. Glukuronolakton finns naturligt i kroppen och används exempelvis flitigt i Red Bull.

Förbjuden energidryck

Det finns mängder av olika energidrycker varav vissa har förbjudits i vissa länder med tiden då de har innehållit för höga halter av ett visst ämne. Exempelvis infördes energidrycken Cocaine i Sverige under en viss tid men förbjöds sedan då den innehöll alltför hög dosering av koffein. Red Bull är förmodligen en av de vanligaste och populäraste energidryckerna, drycken kommer från Österrike och marknadsförs årligen genom olika sport-, musik- och kulturevenemang. Några andra kända energidrycker är Monster, X-ray, Hustler, Magic, Powerking etc.