Juice

Fruktdryck

Juice är en dryck som görs av frisk och mogen frukt eller bär som antingen är färsk eller kyld. Det går att köpa juice i antingen flaskor eller pappersförpackningar. Juicen är antingen koncentrerad eller drickfärdig. Du kan även välja att köpa juice som är Krav- eller Fairtrade-märkt. Fruktjuice som görs av citrusfrukter ska göras av fruktköttet med undantag av limejuice som kan framställas av hela frukten.

Livsmedelsverkets bestämmelser

I Sverige får endast de drycker som innehåller 100% fruktjuice klassas som juice. Livsmedelsverket tillåter däremot att en viss mängd socker tillsätts, vars syfte är att söta juicen eller för att reglera dess surhet. Ifall juicen tvärt om ska regleras för att bli surare är även citronjuice en tillåten tillsats, dock inte i samband med sockertillsatser. Den juice som innehåller sockertillsatser ska betecknas som sötad juice eller ”med tillsatt socker” samt en uppgift om hur mycket socker som har tillsats.

Hälsoverkande juicer

Många dricker juice på grund av dess hälsoeffekter. Apelsinjuice är rik på viktiga nyttoämnen som folsyra, C-vitamin, kalium och biotillgängliga antioxidant fytokemikalier. Apelsinjuice förbättrar dessutom blodfettsprofiler för de personer som har hyperkolesterolemi. Övriga hälsoverkande juicer är exempelvis plommonjuice som är bra för matsmältningen samt tranbärsjuice som förbättrar infektioner i urinblåsan. Fruktjuice konsumtionen i USA, Europa, Nya Zeeland och Australien har expanderat de senaste åren. Detta beror troligen på den allmänna uppfattningen om att juice är hälsosamt och en naturlig källa till flera näringsämnen.

juice i glas omgiven av frukt