Kaffe

Ökad kaffekonsumtion

Kaffe är en populär dryck som görs av rostade bönor som kommer från kaffebusken. Kaffedrickandet beräknas ha sitt ursprung i Etiopien för ungefär tvåtusen år sedan. Seden spreds sedan vidare och kom till Europa i slutet av 1600-talet. Under 1900-talet ökade kaffekonsumtionen i hela västvärlden och idag räknas kaffe som den mest förekommande drogen i världen. Exempelvis är det betydligt fler som dricker kaffe än som brukar alkohol och koffein. Brasilien är det land som producerar mest kaffe i världen. Övriga stora producentländer är bland andra Vietnam, Colombia, Indonesien och Etiopien.

Kaffearter

Det finns sammanlagt ungefär hundra olika kaffearter i kaffesläktet. Tre av arterna odlas kommersiellt, vilka är arabiskt kaffe, liberiakaffe samt robustakaffe. Det arabiska kaffet är den viktigaste arten och är enligt de flesta det kaffet som smakar bäst. Några av de vanligaste kaffesorterna är Brasilkaffe, Colombiakaffe, Javakaffe samt Mocka varav samtliga huvudsakligen framställs av arabiskt kaffe.

Uppiggande dryck

Sverige och Finland är de länder där befolkningen dricker mest kaffe. Kaffe innehåller koffein vilket har en uppiggande effekt. Många dricker kaffe för att piggna till både mentalt och fysiskt. Det finns flera olika drycker som är baserade på kaffe varav några av de vanligaste är Espresso, Irish Coffe, Cappuccio, Latte macchiato samt Café au lait.