Ägg

Äggproduktion

Ägg har länge varit en betydelsefull del av människans föda. De flesta ägg som konsumeras kommer från höns eller ankor. Äggproduktionen sträcker sig från den mindre produktionen som utgörs av en bonde med sitt hönshus till stora industriella anordningar där flera tusentals höns lägger ägg.

Matlagningsäggen är obefruktade

De ägg som används till matlagning är obefruktade vilket betyder att det endast är den kvinnliga könscellen som man äter. Det är en väldigt liten chans att embryot skulle finnas kvar i ägget och i den industriella burhållningen kommer hönorna aldrig i närheten av någon tupp vilket gör att dessa ägg omöjligen är befruktade. Däremot finns det en liten chans att ett befruktat ägg skulle kunna skulle kunna slinka igenom kontrollen ifall det rör sig om ägg från frigående höns.

Näringsämnen

Ägg innehåller flera näringsämnen och särskilt i äggulan. Äggvitan är full av protein som är uppbyggd av flera essentiella aminosyror. Många elitidrottare väljer att äta mycket äggvita på grund av denna anledningen. Genom att förvara äggen i kylskåpet får de en betydligt bättre hållbarhet.

Tillagning

Det går att tillaga ägg på flera olika sätt varav de vanligaste är att de kokas, steks eller används som beståndsdel i en smet eller liknande. Av detta kan man göra maträtter eller mindre rätter som bland annat förlorade ägg, äggröra, ägg benedict, omelett samt pannkakor. I Kina och Sydostasien är rätten Balot relativt vanlig vilket består av ett ankfoster i ett ägg.