Bakverk

Populära bakverk

Bakverk är vanligen söta bageriprodukter som konsumeras vid exempelvis en fika tillsammans med någon typ av dryck. Det finns mängder av olika sorters bakverk i olika smaker och storlekar. Några exempel på bakverk är rulltårta, semlor, biskvier, sockerkaka, napoleonbakelse, dammsugare, kanelbulle med flera.

Det är populärt att gå till ett konditori för att beställa bakverk och äta där men det är även vanligt att köpa bakverk som man tar med sig hem. De flesta mataffärer säljer bakverk men ger dig ett mindre utbud än om du besöker ett konditori. På ett konditori får du dessutom alltid färska varor.

Två semlor

Speciella tillfällen

Det är vanligt att äta bakverk av något slag vid speciella händelsen som födelsedagar, högtider eller ifall man vill fira någonting. Det finns dessutom speciella kalenderdagar som man enligt tradition äter särskilda bakverk på.

Ett exempel på detta är fettisdagen som infaller den sista dagen före fastan, det vill säga i februari eller mars. På denna dagen ska man enligt tradition äta semlor som är en bulle av ljust vetebröd med en fyllning av mandelmassa och grädde. Ett annat exempel är den 25 mars som även benämns som våffeldagen och den 13 december, även kallad Luciadagen då man äter lussekatter.