Bönor

Allmän fakta

Bönor ingår i familjen ärtväxter och har sitt ursprung i Amerika. Idag odlas bönan runt om i hela världen. Det finns mängder av olika bönsorter i olika färger och utföranden. Frukten påminner om en balja vari det ligger fåtal vita, svarta eller bruna frön. Dessa frön är det som är bönorna och lossnar från baljan när de har mognat. Det är viktigt att skörda bönorna precis innan de har mognat eftersom det ger den bästa smaken.

Olika typer av bönor

Konsumtion av bönor

Det är nyttigt att äta bönor eftersom de innehåller flera vitaminer och mineraler samtidigt som de är fettsnåla, fiber- samt proteinrika. De är även rika på B-vitamin vilket är viktigt för muskler, hud, nervsystemet, immunförsvaret och mycket mer. När du köper bönor i affären kan du vanligen välja mellan torkade eller färska. Torkade har en lång hållbarhet samtidigt som näringsämnena bevaras.

Vanliga bönor

De mest odlade bönorna i Sverige är vita bönor, bruna bönor, bondbönor, brytbönor med flera. En del bönor som inte tillagas ordentligt kan ge besvär av olika slag. Ett exempel på detta är kidneybönan som bland annat kan orsaka kraftiga magbesvär och illamående ifall de inte tillagas rätt. De ska blötläggas sex till sju timmar innan de ska kokas.