Bröd

Ingredienser

Bröd är ett slags livsmedel som bakas av mjöl samt vätska tillsammans med tilläggsingredienser av olika slag. Många gånger tillsätts olika jäsmedel för att brödet ska kunna jäsa och därmed bli luftigare. Bröd kan smaksättas med med torkad frukt, kryddor, nötter eller frön. När de olika ingredienserna har rörts ihop knådas de till en deg och bakas därefter i ugn eller ångas, friteras eller steks.

För glutenintoleranta personer finns det bröd som är glutenfritt och då är gjort på exempelvis ris- eller majsmjöl istället för det traditionella vete- eller rågmjölet. I bröd finns det flera nödvändiga näringsämnen och de grövre bröden innehåller mycket fiber. Bröd som är fiberrika mättar betydligt bättre än det ljusa brödet.

Olika typer av bröd

Brödets historia

Historiskt sätt har bröd alltid varit en central del av människans basföda över hela världen. Brödet har även varit betydelsefullt inom flera religioner och brödets historia sträcker sig till ungefär år 8000-6000 f. Kr då brödet var en vidareutveckling av gröten. På den tiden krossades sädeskorn som sedan blandades med vatten till en smet som tillagades på en stenhäll eller på glöd. Idag köper majoriteten av alla svenskar färdigbakat bröd i butiken istället för att baka själva.

Brödkultur

Brödet en betydelsefull del av nattvarden i protestantiska kyrkor där det mottas i form av oblat. I Europa ser brödkulturen olika ut beroende på vilket land som man befinner sig i. I de östra och norra delarna konsumeras det mycket rågbröd medan man i de västra och södra delarna av Europa nästan enbart äter vitt bröd.