Desserter

Populära desserter

Desserter är mindre maträtter som serveras efter huvudrätten. Dessa rätter finns i mängder av olika varianter och är för det mesta söta med flera undantag. Några exempel på vanliga desserter är äppelkaka, bärpaj med glass eller vaniljsås, kladdkaka, tårta och mycket mer. Efter andra världskriget har glass blivit den efterrätt som är absolut vanligast i Sverige. En utländsk rätt som har blivit vanlig att avsluta måltiden med är dessertostar som gärna konsumeras med ett glas vin.

Desserter då och nu

Förr i tiden i Sverige utgjordes desserten efter festmåltiden många gånger av gröt som var kokt på gryn och mjölk. Pudding med söt sås är en annan typ av dessert som var vanlig förr i tiden. Puddingen baseras på någon slags vätska, vanligen mjölk som kokas med majs- eller potatismjöl, socker samt olika smaktillsatser. Blandningen hälls sedan upp i en stor puddingform eller i portionsskålar som ska kallna och stelna.

En pajbit som är gjord på bär.

I samband med att tillgången på socker ökade började bär av olika slag serveras som dessert i form av soppa, kräm eller i pajer. Det var även vanligt att man serverade frukt som var inkokt i ett socker lag som en söndagsefterrätt. Rätten serverades vanligen med vispgrädde. I Sverige finns det idag flera regionala efterrätter som exempelvis den småländska ostkakan, bohuslänska äggosten samt den gotländska saffranspannkakan.