Fisk

Matfiskar

Fisk är ett vattenlevande ryggradsdjur med fenor och gälar. Fisk är ett av de livsmedel som är viktigast runt om i hela världen eftersom det fungerar som huvudföda för många människor och djur. Ett exempel på detta är Grönland där människornas kost huvudsakligen består av fisk. Vanliga matfiskar är bland annat lax, makrill, sill, strömming, sardin, abborre , torsk etc.

Konsumtion

Fisken säljs som livsmedel i vanliga mataffärer och speciella fiskaffärer. Fiskaffären har vanligen ett betydligt större utbud än mataffären och där kan du få färsk fisk av god kvalitet till bra priser. I våra svenska vatten lever det omkring 140 olika arter varav endast ett fåtal används inom matlagning. På senare år har man börjat odla fisk och i Sverige odlas exempelvis karp, lax, röding samt regnbågsröding. En av de största laxodlingarna i Europa ligger i Bergeforsen där man förutom lax även odlar havsöring och sik.

Sushi

Tillagning

Fisk innehåller flera viktiga ämnen och kan tillagas på flera olika sätt, den kan stekas, grillas, ugnsbakas, kokas etc. Det är även vanligt att tillaga fiskgratänger eller fiskbullar. Den populära japanska maträtten sushi innehåller många gånger rå fisk som kan ätas tillsammans med kokt ris, wasabi, soja, ingefära etc.