Frukter

Allmän fakta

Frukter är blomväxtdelar som skapas för att växten ska kunna fortplanta sig. Frukten bildas i blommans mitt av bladliknande organ som kallas för fruktblad. Det finns mängder av olika frukter i olika storlekar och färger. De kan vara formade som en kapsel, nöt, stenfrukt, bär etc. Frukter delas in i äkta frukter och skenfrukter. De äkta frukterna bildas endast från blommans fruktämne medan skenfrukter har bildats både från blommans fruktämne samt någon annan del av blomman.

Näringsämnen

Frukter är fulla av viktiga näringsämnen och spelar en stor roll bland både människans och djurens kost. Genom att äta frukt regelbundet minskar risken för Alzheimers, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, starr etc. Några av de vanligaste och mest populära frukterna är äpple, päron, ananas, banan, citron, melon, kiwi, mango, plommon, papaya, clementin samt apelsin.

Konsumtion och användning

I affären går det att köpa frukt som är färsk, torkad, konserverad eller fryst. De används till att göra både sylt och marmelad och kan även användas till kakor och vid brödbakning. Frukter används även flitigt vid tillverkning av drycker som saft eller juice men även i alkoholhaltiga drycker som cider, vin eller brandy. I en del kulturer används frukter som dekorationer eller i blomsterarrangemang av olika slag. Skalet från kokosnöten har flera användningsområden varav några är souvenirer, skålar samt musikinstrument.