Glass

Allmänt

De flesta kiosker och affärer säljer glass och det är extra populärt på sommaren då det har en avsvalkade och kylande effekt. Det är även vanligt att äta glass till efterrätt som den är eller som tillbehör till exempelvis paj eller chokladtårta. En populär efterätt är glace au four som tillagas genom att en sockerkaksbotten täcks med glass samt toppas med hårt vispad äggvita. Detta sätts sedan in i ugnen vilket ger en marängliknande yta och mjuk och smält glass.

Glass

Ingredienser

Glass är ett fryst livsmedel som främst består av socker, äggula och mjölk eller grädde. I mataffären hittar du ett stort utbud av olika glassorter och den glass som säljs där innehåller oftast även industriellt framställda tillsatser som vegetabiliskt fett, koncentrerad skummjölk, färgämnen med mera. En del glasstillverkare säljer dock glass utan några tillsatser.

Glass genom historien

Troligen har glasstillverkningen funnits under en väldigt lång tid och i gamla kinesiska skrifter beskrivs glasstillverkning av snö och fruktsaft. På 1600-talet spreds glassen över Europa men förekom då främst bland de kungliga hoven. Något decennium senare började glass även säljas och konsumeras av allmänheten. Idag kan du äta glass i alla möjliga olika smaker, den vanligaste glassmaken är vanilj men du kan även köpa annorlunda smaker som lakrits, champagne, ingefära och allt som du kan tänka dig.

Vanliga glassorter och tillverkare

Den vanligaste glassorten är troligen gräddglass men det finns även flera andra typer av glass varav några är sojaglass, sorbet, mjukglass, parfait, gelato etc. Det går att köpa glass både i strut, bägare, låda, på pinne eller liknande. Några av de mest kända glasstillverkarna och glassmärkena för oss i Sverige är Ben & Jerry, GB Glace, Sia Glass, Triumfglass, Carte d’Or samt Häagen-Dazs. Exempel på vanliga pinnglassar är 88:an, päronsplit, sandwich, piggelin, twister, magnum etc.