Grönsaker

Klassificering

Grönsaker är en grupp livsmedel som har sitt ursprung i växtriket. Till skillnad från frukter finns det ingen vetenskaplig definition gällande grönsaker. Rötter, blad, stammar samt vissa frukter kan benämnas som grönsaker. Frukter som även anses vara grönsaker är bland annat tomater, aubergine samt squash. Många gånger delas grönsaker in i grupper efter hur de växer exempelvis bladgrönsaker, rotgrönsaker samt frögrönsaker.

Olika typer av grönsaker

Odling

Grönsaker odlas på olika sätt beroende på vilken grönsak som det rör sig om. Även klimatet spelar in då det inte alltid går att odla utomhus i länder med kyligt klimat. Exempelvis odlas vanligen tomat, paprika och melon i växthus eftersom de behöver mycket värme. I varmare klimat är det vanligt att man först odlar grönsakerna i växthus för att sedan plantera ut dem på våren vilket gör att skörden infaller tidigare. Grönsaker i allt från små privata odlingar till stora automatiserade grönsaksland. För att motverka ohyra är det vanligt att man använder sig av olika bekämpningsmedel så att odlingen inte ska förstöras.

Näringsämnen

Det är nyttigt att äta grönsaker eftersom de innehåller flera olika näringsämnen. De är rika på vitaminer, mineraler samt proteiner vilket har bidragit till att grönsaker har blivit en viktig del av kostcirkeln. Några av de grönsaker som konsumeras mest i Sverige är morötter, sallad, tomat och gurka. De kan bland annat användas i grönsaksröror, sallader, juicer, rostas, kokas, stekas eller helt enkelt ätas som de är.