Marmelad

Allmän fakta

Marmelad är en slags fruktkonserv som görs av socker, vatten samt citrusfrukter. Genom att använda citrusfrukter får marmeladen en naturlig geléaktig konsistens. Det flera undantag där marmeladen framställs på andra frukter eller bär. De flesta fruktkonserver som görs på frukter som inte är citrusfrukter samt bär benämns dock i Sverige vanligen som sylt.

Flera olika typer av marmelad

I Sverige ska marmelad som är gjord av citrusfrukter namnges efter den citrusfrukt som används. Idag finns det mängder av olika marmelader i olika smaker och från olika tillverkare som du kan köpa i mataffären. Det finns även marmelader som är ekoologiskt framställda samt lightprodukter där sockret delvis eller helt ersatts av sötningsmedlet aspartam.

Marmeladens historia

Först tillverkades marmelad genom att man med en mortel stötte mjuka frukter som aprikoser och plommon till en mjuk massa. I samband med industrialiseringen blev marmeladen en lättillgänglig produkt som användes inom flera områden. Bland annat fungerade den ofta som ett komplement till färsk frukt vid långa resor till havs.

Marmelad kontra sylt

Marmelad och sylt kokas på samma sätt och många gånger är det användningsområdet som bestämmer vad som ska kallas för marmelad respektive sylt. Marmelad används ofta till ost eller som pålägg medan sylt används i maträtter, desserter och liknande.