Maträtter

Kombinationer av livsmedel

Maträtter är kombinationer av olika livsmedel vars syfte är att rätten ska smaka bra samtidigt som den ska ge näring. För att veta hur man ska göra olika rätter används vanligen recept som hittas i kokböcker, veckotidningar på internet eller liknande. Personer som tillagar maträtter på en professionell nivå på restauranger och dylikt kallas för kock, köksa eller kokerska. De vanligaste maträtterna skiljer sig från land till land beroende på vilken typ av matkultur som invånarna lever i.

Svenska rätter

De maträtter som konsumeras mest i Sverige utgör en stor del av landets kultur. Rätterna har dessutom influerats från andra länder som den japanska sushin eller den amerikanska snabbmaten. Ifall man ser på saken ur ett internationellt perspektiv anses köttbullar vara den mesta kända svenska rätten och andra typiska svenska varor är filmjölk, falukorv och knäckebröd. I Sverige äter de flesta husmanskost vilket inkluderar varor som fläsk, fisk, potatis, rotfrukter samt spannmål.

Matkulturer i olika länder

Olika maträtter förknippas vanligen med olika länder. Asiatiska maträtter förknippas vanligen med ris, nudlar och wookade grönsaker. Medan USA kopplas samman med snabbmat som hamburgerrestauranger, munkar och allmänt fet mat. Sydamerika och latinamerika associeras med starkt kryddade rätter samt tacos, fajitas och liknande. De olika länderna har även olika matkulturer. I vissa länder äter man exempelvis med pinnar eller på golvet medan man i andra äter med kniv och gaffel och vid speciella matbord.