Nötter

Allmän fakta

Nötter är torra, hårda enfröiga äkta frukter som är försedda med skal. De utgör en betydelsefull näringskälla för både djur och människor. I de flesta fall har nöten en ätlig kärna som är rik på fett. Nötter är ibland ett svårdefinierat begrepp, exempelvis klassas mandlar, pistaschötter samt paranötter som nötter ur en kulinarisk synvinkel men inte ur enligt botaniken. I de flesta fall syftar man dock på samtliga hårda ätbara kärnor. En nöt öppnar sig först när fröet ska gro och de olika nötterna sprider sig på olika sätt. En del sprider sig exempelvis via pälsen på ett djur.

Olika slags nötter

Näringsämnen i nötter

Studier har visat att personer som konsumerar nötter regelbundet har en mindre chans att drabbas av hjärtsjukdomar. Nötter är rika på fibrer, folsyra samt essentiella mineraler som fosfor, magnesium, kalium, selen och koppar.De innehåller dessutom flera nödvändiga fettsyror, linolensyror och linolsyror. Dessa är av stor betydelse för bland annat koagulering av blod, välmående hud och hår, växtutvecklingen etc.

Olika typer av nötter

Nötter fungerar många gånger som ett populärt snacks eller som smaksättare i matlagningen. Några av de vanligaste nötterna som används till dessa ändamål är cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, mandlar, paranötter, valnötter, pistaschnötter etc. Det är relativt vanligt med nötallergi och en del kan få sådana anfall att de tappar andan och får extrema allergiska reaktioner. Detta kan även hända om de äter något som endast innehåller spår av nötter.