Potatis

Odling

Potatisen ingår i familjen potatisväxter och växtens rotfrukt fungerar som basföda i stora delar av världen. Några av de länder som odlar mest potatis i världen är Kina, Ryssland och Indien. De växtdelar som är ovan jord är giftiga eftersom de innehåller höga halter solanin. Den ätliga delen av potatisen växer alltså under jord och rotfrukten är vanligen vit, gul eller rosa. Potatisskalet innehåller flera nyttiga näringsämnen samtidigt som det lätt samlas miljögifter i skalet.

Potatisens historia

Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika och har odlats där sedan flera tusen år före Kristus. Rotfrukten blev särskilt populär under 1800-talet då det blev allmänt känt att den kunde användas vid beredning av brännvin. Potatisen fungerar även som en bra bad till stärkelse. Under den senare delen av 1800-talet skadades stora delar av den odlade potatisen av potatisbladmögel vilket var en av orsakerna som bidrog till de stora svältkatastroferna i Europa.

Hasselbackspotatis

Konsumtion av potatis

Det finns flera olika odlade potatissorter varav några är King Edward, Bintje, Asterix, Blå Kongo, mandelpotatis etc. Potatis går att äta på flera olika sätt, den kan bland annat kokas, stekas, friteras samt ugnsbakas. Den används dessutom i flera maträtter som raggmunkar, Janssons frestelse, kroppkakor och i potatissallader. Chips är ett av de populäraste snacksen och består av tunna potatisskivor som har friterats och smaksatts.