Skaldjur

Allmänt

Skaldjur är ett samlingsnamn som syftar på marina ryggradslösa djur som har något slags hårt yttre skal. De flesta skaldjur lever i saltvatten med det finns även de som enbart lever i sötvatten som exempelvis flodkräftan. En del krabbor som lever på land räknas dessutom tillhöra skaldjuren. Många betraktar skaldjur som en delikatess och några av de mest förekommande inom matlagning är ostron, musslor, räkor, krabba, kräftor samt hummer.

Skaldjur

Konsumtion

En del har svårt för att äta skaldjur då de anser att de inte ser särskilt aptitliga ut. Det finns dessutom relativt många som är skaldjursallergiker och kan få stora allergianfall ifall de råkar få i sig skaldjur av något slag. Annars anses det vara en ”fin” rätt och särskilt krabba eller hummer. Dessa rätter serveras många gånger till dyra priser på exklusiva restauranger.

Kräftskivor

I Sverige är det vanligt med kräftskivor som enligt tradition firas under sensommaren i samband med kräftskivesäsongen. Huvudrätten på kräftskivan består av hela kräftor som har kokats i saltat vatten med dill och andra kryddor. Vid sidan om kräftorna konsumeras vanligen knäckerbröd eller baguetter och i vissa fall även smörgåsbordsrätter som sill, kokt potatis och liknande. På kräftskivan serveras ofta brännvin och öl.