Spännande kryddor

Muskotblomma är en krydda gjord av en röd vaxbeläggning som omger muskot frön . Smaken liknar muskot , med en antydan av peppar. Det  tillgänglig i många matlagningsbutiker utbudet i både hel och mald form , och den har ett brett användningsområde från desserter till välsmakande till grillat kött . Den mångsidiga smak kan göra muskotblomman en användbar krydda att ha runt , särskilt eftersom många recept kräver det .

Muskotträdet växer i tropiska Indonesien , i en region som kallas Spice Islands , och delar av Sydostasien , där den har använts för att producera kryddor i århundraden . Frukterna av muskotträdet omsluter rikt smaksatt muskot utsäde, muskotblomma finns mellan den yttre frukt och den inre frö , och det sker i form av ljusa vaxartade röda band som omger fröet . Européerna förde in denna kryddan till Nederländerna, som vid som då var en formidabel kryddimportör från just Sydostasien .

Allt eftersom muskotblomman torkar , visar den mer orange  färg; krydda av hög kvalité behåller den orange färgen , även om vissa sorter är mer åt grädd eller brun. Hel torkad muskotblomma är känd som ett blad , bladen är att föredra framför hel muskotblomma eftersom kockar kan mala vad de behöver när de behöver det , bevara smaken . Mald muskotblomma är ibland mer lättillgänglig , beroende på region . Båda bör förvaras i ett svalt och torrt , och de bör inte utsättas för fukt .

Eftersom smaken är mycket känslig , bör bladen på muskotblomman noggrant förvaras och användas snabbt för att maximera smaken . Många recept som rekommenderar muskotblomma kallar också för en krydda som ska läggas till i slutet av tillagningen , om möjligt . Denna praxis är faktiskt mycket vanligt med ett brett utbud av kryddor , eftersom matlagning ändrar smakprofil och tenderar att göra kryddor bitter. Självklart , i saker som bakverk och kött grillat , är muskotblomma tillsätts i början , tillsammans med alla de andra ingredienserna .

Muskotblomma kan användas ungefär som muskot i mat som kakor , scones och kak-krydda . Den kan också användas i curryrätter , soppor, såser grädde , stekar , och en rad av andra ingredienser . Vissa traditionella Mellanöstern och Sydostasien kryddblandningar också ringa specifikt för muskotblomma . Att uppdatera krydda som har gått unken från lång lagring , lätt toast det före användning .

För att läsa mer om kryddor titta in på http://www.bibekryddan.se/