Läsk

Läskedrycker

Läsk är en söt kolsyrad dryck som smakar bäst ifall den dricks kall. Det finns mängder av olika läskedrycker varav några av de mest förekommande är Coca Cola, Fanta, Sprite, 7 Up, Champis med flera. De mest förekommande ingredienserna i läskedrycker förutom vatten är sötningsmedel respektive socker, koffein (främst i olika coladrycker), aromämnen, kolsyra, koserveringsämnen etc.

Läskens uppkomst

Vid 1700-talets slut blandade kemisten Jöns Jacob Berzelius kolsyrat vatten med olika safter, kryddextrakt samt vin. Detta ledde till att han fick fram smaksatta drycker av olika slag vilket med tiden utvecklades till att bli dagens moderna läskedryck.

Drick med måtta

Det är inte särskilt nyttigt att drick läsk och ett flertal av de vanligaste läsksorterna i Sverige innehåller bensen som är cancerframkallande. Sockret i läsken kan även orsaka karies samt fräta på tandemaljen. Det går bra att dricka läsk då och då men inte alltför ofta. Särskilt bra är det ifall du i så fall dricker det i samband med måltiden och borstar tänderna efteråt. Läsk finns att köpa i burk eller flaska i samtliga mataffärer, kiosker och liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *