En kort översikt över Suovas kött

Souvas är en typ av saltat och rökt renkött med ursprung i Sverige. Köttet serveras vanligen i tunna skivor och steks på hög värme, och äts ofta med potatismos, lingonsylt och någon sorts sås. I det här blogginlägget ger vi dig en kort översikt över suovaköttet, inklusive dess historia, tillagning och serveringsförslag.

Historien om suovasköttet

Souvasköttet tros ha sitt ursprung i den svenska regionen Lappland. I århundraden har samerna (Lapplands ursprungsbefolkning) förlitat sig på renen för sitt uppehälle och använt alla delar av djuret för mat, kläder och skydd. På senare år har souvas blivit populär utanför det samiska samhället och finns nu i butiker över hela Sverige.

Tillagning

Souvaskött framställs genom att salta och röka renkött. Saltningen kan ske antingen genom torrsaltning (där grovt salt strös på köttet) eller genom att lägga det i en 10-procentig saltlake i 24 timmar. Rökning sker vanligtvis med salvia, som ger köttet en mild rökig smak och även fungerar som konserveringsmedel.

Förslag till servering

Souvasköttet serveras vanligtvis i tunna skivor och steks på hög värme strax före servering. Det kan ätas med potatismos och sylt (vanligtvis lingonsylt) och någon form av sås. Suovaskött serveras också ofta i pitabröd med sallad vid festivaler och liknande evenemang.

Köpställen

Om du är intresserad av att prova souvaskött kan du köpa det i butiker i norra Sverige eller i butiker som säljer viltkött på nätet.

Slutsats

Suovaskött är en typ av rökt renkött som kommer från Sverige. Det tillagas vanligen genom att det saltas och röks, sedan skärs det i tunna skivor och steks på hög värme strax före servering. Om du är intresserad av att prova suovaskött kan du köpa viltkött online eller i butiker som ligger i norra Sverige. Tack för att du läste!

Publicerat i Mat