Fördelarna med en raw food-diet

En raw food diet är en diet som huvudsakligen består av okokta, obearbetade och ofta ekologiska livsmedel. Raw food bygger på premissen att ju närmare maten är sitt naturliga tillstånd, desto mer gynnsam är den för vår hälsa. Förespråkare av raw food-dieten anser att tillagning och bearbetning av mat förstör viktiga näringsämnen och enzymer som våra kroppar behöver för att fungera optimalt.

Det finns många fördelar med att äta en råkostdiet. Råa livsmedel har i allmänhet ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De har också låg halt av ohälsosamma fetter och hög halt av hälsosamma fetter, fibrer och vatten. Att äta en kost som är rik på råvaror kan bidra till att förbättra din allmänna hälsa, hjälpa dig att gå ner i vikt och ge dig mer energi. Dessutom har det visat sig att äta råa livsmedel förbättrar matsmältningen, minskar inflammation och stärker immuniteten.

Hur du kan införliva mer råa livsmedel i din kost

Om du är intresserad av att införliva mer råa livsmedel i din kost men är osäker på var du ska börja, får du här några tips:

  • Börja med frukosten: Ett bra sätt att börja dagen är med en näringsrik smoothie gjord på färska frukter och grönsaker. Eller prova att göra havregrynsgröt över natten med chiafrön, mandelmjölk och frukt.
  • Lägg till en sallad till din lunch eller middag: Sallader är ett enkelt sätt att öka ditt intag av råa frukter och grönsaker. Var kreativ med dina toppings och dressingar – några av våra favoriter är avokado, cashewnötter, frön och hemgjorda vinägretter.
  • Snacka på råa frukter och grönsaker: Om du letar efter ett hälsosamt mellanmål som ger dig uthållig energi under hela dagen, ta fram råa frukter eller grönsaker istället för bearbetade snacks som chips eller godis. Skär upp några gurkor eller morötter och ha dem till hands när du blir sugen mitt på eftermiddagen. Eller prova ett av våra favoritsnacks – äppelskivor med mandelsmör!
  • Gör måltider i förväg: Om du vet att du kommer att ha ont om tid under veckan, gör några måltider i förväg som innehåller råvaror. Prova att göra en stor sats rostad sötpotatis eller rostad blomkål i början av veckan för att använda som tillbehör eller lägga till i sallader eller spannmålsskålar senare under veckan. En annan bra måltid att göra i förväg är soppa – de flesta soppor kan lätt värmas upp igen utan att det går ut över smak eller kvalitet.Se bara till att inte överkoka grönsakerna!

Det finns många fördelar med att äta en raw food-kost som kan förbättra din allmänna hälsa, hjälpa dig att gå ner i vikt, ge dig mer energi och mycket mer! Om du är intresserad av att införliva mer råa livsmedel i din kost men inte vet var du ska börja – prova att lägga till en sallad till lunchen eller middagen, att mumsa på torkad frukt eller grönsaker under dagen eller att göra måltider i förväg som innehåller råa livsmedel. Experimentera tills du hittar det som fungerar bäst för dig!

Publicerat i Mat