Så använder du pellets i din rökgrill

Sommaren har kommit och det är dags att ta fram grillen. Nu när du planerar din grillfest kanske du undrar hur du kan göra rökmat som din far och farfar gjorde – genom att använda trädmaterial. Men hur använder man pellets i sin rökgrill egentligen? En del grillentusiaster föredrar en pelletsgrill En pelletsgrill tillåter dig att grilla, baka och röka dina favoritlivsmedel med träsmak. Att använda pellets i din grill kan dock vara lite mer komplicerat än att använda kol, men du behöver inte oroa dig. Den här guiden kommer att förklara steg för steg hur man använder pellets i en rökgrill.

Steg 1. Förbereda grillen

Det första steget är att förbereda din grill. Se till att rengöra och skrubba insidan av grillen för att avlägsna eventuella matrester. Du vill inte att gamla matrester skall påverka smaken på det nya köttet. Gå också igenom instruktionerna för din specifika grill för att se till att du har rätt pelletbehållare i din rökgrill.

Steg 2. Välj dina pellets

Det är inte bara grillen du behöver tänka på, utan också vilka träpellets du ska använda. Olika träslag kan ge olika smaker till dina livsmedel. Så välj dina pellets beroende på vad du grillar. Om du grillar nötkött, välj en kraftigare pellets som ek eller mesquite. För fågel är fruktigare pellets ett bättre val. Örtpellets ger också en mer subtil smak och är perfekta för fisk och vegetariska rätter.

Steg 3. Förbereda pelletsen

Innan du sätter igång att anamma pelletsen, se till att de är förberedda innan de placeras i grillen. En vanlig regel är att fukta pelletsen i vatten i minst 30 minuter. De blir lite mjukare och du ser till att de sjunker i behållaren istället för att fastna på sidorna. Följ anvisningarna för din grill för att se till att du fyller behållaren tillräckligt.

Steg 4. Förbered din grill för rökning

När allt är förberett är det dags att förbereda grillen för rökning. Se till att luftgallren på grillen är öppna, för att få tillräckligt med syre och värme för att rökningen skall fungera. När pelletarna börjat brinna, sänk temperaturen till det som anges i receptet och stäng locket. Håll koll på temperaturen och se till att tillföra pellets efterhand under rökningen.

Steg 5. Rökningen

Precis som när du grillar använder du en köttermometer för att hålla koll på temperaturen. När maten är tillagad tillräckligt – och har rätt smak – är det dags att ta bort maten från grillen och servera.

Slutsats

Pelletsgrillar är en fantastisk metod för att få riktig rökmat. Genom att använda träpellets i din grill kan du lägga till en toppig smak som du inte hittar någon annanstans. Men det är viktigt att förstå stegen för att använda träpellets på rätt sätt. Att följa denna guide för att använda pellets i din rökgrill ger dig en högkvalitativ upplevelse och framförallt utsökt mat. Så, när sommaren är här – ta fram din pelletsgrill och prova din hand på några nya rökmatrecept!

Publicerat i Mat