Vin

Dryck av vindruvor

Vin är en slags alkoholdryck som tillverkas av jäst saft från olika vindruvor. De olika druvsorterna ger vinet olika smak och karaktär. Ifall drycken har gjorts på någon annan frukt eller bär benämns drycken som fruktvin. Vinets alkoholhalt ligger vanligen på åtta till femton volymprocent, med undantag av starkvin som har en högre alkoholhalt. Vin har framställts i flera tusen år och bland annat är en uppskattad måltidsdryck vid festliga sammanhang. Det finns även alkoholfritt vin.

Typer av vin

Det finns främst fem olika vintyper vilka är vita viner, roséviner, röda viner, mousserande viner samt starkviner. Det vita vinet är ljust och görs främst av gröna druvor. Rosévinet är rosa, ljusrött eller orangerosa och görs främst av blå druvor eller i vissa fall en blandning av gröna och blå druvor. Det röda vinet kan vara allt från mellanrött till mörkt purpurfärgat och görs av blå druvor. Rött vin är vanligen strävare än det vita eller rosévinet. Det mousserande vinet innehåller bubblor av koldioxid och är vanligen vitt eller rosé men kan även i vissa fall vara rött. Ett starkvin har oftast en alkoholhalt mellan 15 och 22 volymprocent och kan vara vitt, rosé eller rött.

Vinodlingar

Vin kan även vara en hobby och det är relativt vanligt med vinprovningar. I vita viner som inte har lagrats dominerar många gånger blommiga och fruktiga aromer medan de fruktiga, träartade samt kryddiga aromerna dominerar i röda viner som inte lagrats. Det finns vinodlingar över hela världen men Europa har den dominerande vinproduktionen. I den flesta länder som producerar vin konsumerar producentlandet huvuddelen av vinet. Några av de länder som producerar mest vin är Spanien, Italien och Frankrike och i samtliga av dessa länder dricker befolkningen stora mängder vin.