Pasta

Allmän fakta

Pasta är ett livsmedel som inkluderar produkter som spaghetti, makaroner och liknande. Den kan vara både torkad och färsk. Vanligen görs pasta på durumvetemjöl, vatten och ägg. Billigare sorter görs många gånger utan ägg samt av vetemjöl som har en lägre proteinhalt. En stor del av den pastan som säljs i Sverige är importerad från Italien. I mataffären hittar du mängder av olika pasta sorter och idag går det även att köpa fullkornspasta samt glutenfri pasta.

Ursprung

Pastans ursprung har varit ett omdiskuterat ämne. De flesta tror att pastan kommer från Italien och även italienarna själva hävdar detta faktum. Dock anser även araberna och kineserna att det var dem som skapade pastan från början.

Färger

Den traditionella pastan är benvit men det finns även färgad pasta. Denna typ av pasta har fått sin färg av naturliga födoämnen som har blandats in i degen. Till den gröna pastan tillsätts spenat eller basilika, den röda färgas av tomatpuré, den svarta av sepia från bläckfiskar, orange av morot, gul av saffran eller curry samt brun av kakao.

Pastasorter

Det finns mängder av olika pastasorter som ser olika ut och används vid olika maträtter. Farfalle, fusilli samt penne är exempel på vanligt förekommande makaroner som är utformade som fjärilar, spiraler samt pennor. Ravioli är en slags pasta som ser ut som små kuddar som fylls med köttfärsstuvning och tomatsås. En liknande pastasort är tortellini som ser ut som små hattar som fylls med olika ingredienser som exempelvis ost, svamp, spenat eller kött.