Matlagning

Moment

Matlagning innebär att man omvandlar olika livsmedelsråvaror till mat. Denna process består vanligen av flera olika steg och ett särskilt viktigt moment är tillredningen där maten värms genom kokning, ångkokning, förvälling, bakning, stekning, rökning, fritering, inläggning, gravning etc. När du ska laga mat är det viktigt att tänka på hygienen, se till att tvätta händerna innan, använd gärna ett förkläde och glöm inte att sätta upp håret!

Matkultur

Matlagningen skiljer sig från land till land och vissa rätter som anses vara delikatesser i en del länder anses som osmakliga i andra. Exempelvis äter man både katter och hundar i Kina medan många svenskar skulle ha svårt för att sätta tänderna i hundkött. Det handlar helt enkelt om vad man är van vid och vad som anses som ”fel” och ”rätt”.

Bjud på middag!

Att vara bra på matlagning är många gånger något som man får öva upp och alla är vi nybörjare i början. Även mästerkockar misslyckas ibland och det gäller att ständigt testa på nya saker för att utveckla sina kunskaper. Det finns mängder av olika kokböcker och matlagningsprogram som riktar sig till allt från nybörjare till de som är lite mer erfarna.

En middagsbjudning är något som är högt uppskattat bland de flesta. Den kan bestå av allt från enklare rätter till avancerade rätter. Ifall du är intresserad av att lära dig laga mat och få professionell hjälp kan du anmäla dig till en matlagningskurs för att sedan imponera på vännerna eller familjen.